Orofaciale (kaak) therapie

Het kauwstelsel bestaat grofweg uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit.
De meest voorkomende klachten bij kaakproblemen zijn:

  • pijn of vermoeidheid van de kauwspieren (in de wang of aan de zijkant van het hoofd)
  • het niet goed kunnen openen van de mond
  • pijn rond het kaakgewricht (voor het oor)
  • knappende of krakende kaakgewrichten
  • overgevoelige of pijnlijke tanden en kiezen
  • abnormale slijtage van het gewricht
  • klachten na operaties in en rond de mond (correcties van de kaak, tumoren)

Maar ook oorpijn, hoofdpijn en nekpijn kunnen te maken hebben met stoornissen in het kauwstelsel. Ook is er vaak een relatie met schouderklachten.
Herkent u een of meerdere van deze symptomen, dan bestaat de kans dat u last heeft van kaakproblemen.
De medische term voor kaakproblemen is temporo-mandibulaire dysfunctie, kortweg TMD genoemd. TMD is de verzamelnaam voor problemen van het kauwstelsel. Ruim 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van TMD, slechts 2 procent zoekt hulp.

Waardoor ontstaan kaakproblemen?

Kaakproblemen kunnen ontstaan door overbelasting van de kauwspieren. Dit gebeurt door bijvoorbeeld klemmen, knarsen, nagelbijten, lipbijten, kauwgom kauwen, bijten op pennen of potloden of het met de tong persen tegen de tanden of het verhemelte.
Ook kan stress een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van overbelasting van de kauwspieren. Denkt u maar aan gezegden als ‘je verbijten’ en ‘de kiezen op elkaar en doorgaan’.
Uw kaakproblemen kunnen echter ook te maken hebben met problemen vanuit het kaakgewricht. Het kaakgewricht bevat een kraakbeenschijf (discus), die verschoven kan zijn of die het gewicht kan blokkeren. Dit kan leiden tot een beperkte mondopening.
Verder kunnen kaakproblemen het gevolg zijn van gebitsproblemen. De tanden en kiezen kunnen slijten door tandenknarsen, maar er kan ook gewoon sprake zijn van kiespijn.

Wat kunt u eraan doen?

Kaakproblemen zijn doorgaans goed op te lossen. Het eerste wat u kunt doen is informatie inwinnen bij een deskundige.
Een geregistreerde kaakfysiotherapeut (de officiële naam is orofaciaal fysiotherapeut) is specialist op het gebied van TMD en problemen die daarmee te maken hebben.
Deze fysiotherapeut heeft een aanvullende opleiding gevolgd en is geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Tandheelkunde (NVFT).
De orofaciaal fysiotherapeut is dus de deskundige bij uitstek die u kan adviseren. 

Wat kan de kaakfysiotherapeut voor u doen?

De kaakfysiotherapeut analyseert aan de hand van vragenlijsten en een bewegingsonderzoek uw klachten. Vervolgens wordt met u de beste aanpak van uw probleem besproken. Als er sprake is van kaakproblemen kan de kaakfysiotherapeut u zelf begeleiden. Is er sprake van een ander probleem, dan zal de kaakfysiotherapeut u doorverwijzen naar een deskundige met wie hij samenwerkt

MMO
LAT

Kaakfysio is gevestigd in Paramedisch Centrum Westerwatering

Volendamstraat 2, 1507 KZ  Zaandam

075-2025501